Doğal Beslenmedoğal gıdaDoğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceNarSliderYazarlar

Nar Ekşisi ve Gün Pekmezi Yapılışı

Kırsala yeni dönüş yapmıştım. 2020 Eylül ortasıydı. İlk nar ekşisi yapımı başarıyla gerçekleşmişti. Tek zorluğu havanın çok sıcak oluşuydu. Yaklaşık 7 saat sürmüştü ve arada biriken köpükleri almak ve karıştırmak gerekiyordu.

Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce bu yazısında kendine has üslubuyla 2020 ve 2022 yıllarında kendi yaptığı nar ekşisi ve nardan gün pekmezi deneyimini anlatıyor. Ayrıca doğal olmayan yollarla yapılan nar ekşilerinin ve nar soslarının insan sağlığına ne kadar zararlı olduğunu gösteriyor.

– Hamiyet Bayram

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

İlk nar ekşisi denemem

doğal tarım mehmet tülüce nar ekşisi hamiyet bayram

İkinci denemem

Kazanlar kuruldu. Nar ekşileri çıkartıldı. Dün özenle dalından topladığım narların suyun çektirmek için bu sabah Kadirli’ye götürdüm. Dönüşte öğleye doğru ocakları yakarak kaynatma işlemine başladım. Yaklaşık 6.5 saatın sonunda ekşi kıvamına gelince ocaklardan indirdim.

Mehmet Tülüce Hamiyet Bayram doğal yaşam doğal tarım nar ekşisi

Mehmet Tülüce Hamiyet Bayram doğal yaşam doğal tarım nar ekşisi

nar ekşisi nasıl yapılır mehmet tülüce

Mehmet Tülüce Hamiyet Bayram doğal yaşam doğal tarım nar ekşisi

Nar sularının taşmaması için kazanların başından ayrılmadım ve sık sık köpük alma işlemi yaptım. İşin sonuna doğru ise kıvam testleri yaptım. Hava çok güzeldi, yorgunluk hissetmedim Anladım ki, insan yaptığı işi sevince yorgunluk hissetmiyor.

Evde de yapılabilir. İçine hiçbir şey katılmıyor, sadece kaynatılıyor.

Gelecek yıl buharlı krom tank tedarik edip onda yapmayı düşünüyorum.

Mehmet Tülüce Hamiyet Bayram doğal yaşam doğal tarım nar ekşisi

Dalından toplayıp yemek için bir miktar kendime nar bıraktım. Bekledikçe tatlanıyor.

18 oct 9

Gençliğimi kelle paçaya değil nara borçluyum. Antioksidan içeriği en yüksek olan meyvedir. Kanser ve damar hastalıklarından korur. Hafızayı ve sindirimi güçlendirir. Şekeri dengeler. Cildi güzelleştirir. Kadında doğurganlığı, erkekte spermi ve dayanıklılığı artırır.

Mehmet Tülüce Hamiyet Bayram doğal yaşam doğal tarım nar ekşisi

Gün pekmezi

Bu sene mayhoş Hicaz narından gün pekmezi yapmayı düşünüyorum. Deneyeceğim bakalım olacak mı. Gün pekmezinin iyi tarafı saatlarca kaynatıp içindeki besin değerlerini kaybetmiyorsunuz. Aşırı kaynatmanın başka riskleri de var.

Gün pekmezi yaparken diğer pekmezden farklı olarak şire hafifçe kaynatılır. Pekmezin köpüğü alınır daha sonra süzülür ve geniş tepsilerde güneşte kıvamını buluncaya kadar bekletilir.

Hayatımıza doğal tat katalım.

mehmet tülüce gün pekmezi hamiyet bayram

Endüstriyel nar ekşisi ve nar pekmezi

10 kg nardan 1 kg nar ekşisi veya nar pekmezi çıkar. Narı kabuğundan ayırmak, zarını ayıklamak (ayırmazsanız tadı kere olur), 6-7 saat odun ateşinde kaynatmak, şişe parası vs. Piyasada taze nar fiyatına sahte ekşi satılıyor (glikoz, nar aroması, limon tuzu, boya)

doğal beslenme mehmet tülüce

Bu da nar aromalı sos. Biraz insaflı davranmış, % 17 oranında nar suyu koymuş (nar ekşisi değil). Fiyatı da bayağı yüksek. Renklendirici, glikoz, doğala özdeş aroma (ne demekse). Lokantalarda sunulan nar ekşilerinin tamamı bu türden soslardan oluşuyor çünkü hakikisinden ucuz.

doğal beslenme mehmet tülüce

Bu sos da çok uluslu bir şirkete ait. İçindekilerin hepsi zararlı. Koruyucu madde olarak kanserojen olduğu bilinen sodyum benzoat kullanıyor: Bu da hücrelere ciddi şekilde zarar vererek, siroz ve parkinson gibi hastalıklara yol açabiliyor Aman dikkat!

doğal beslenme mehmet tülüce

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu