Hijyen ve Turp Meselesi
Doğal tarım yöntemleriyle üretime geçme konusunda çiftçilerin önündeki engellerden birisi de tüketicinin hijyen takıntısı ve gösterişli ürün tercihi. Mehmet Tülüce bu yazısında Kadirli’deki turp yıkama işçilerinin zor çalışma koşullarını büyüteç altına alarak tüketicilerin sözde tertemiz, pırıl pırıl, fabrikadan çıkmış gibi ama doğal / organik gıda ürünleri aramalarındaki çelişkiye dikkat çekiyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Hijyen takıntısı – pırıl pırıl turplar
Sizler sözümona daha temiz turp yiyesiniz diye bu insanlar 220 TL yevmiye ile Kadirli’nin buz gibi Savrun Çayı’nın içinde sabahtan akşama kadar turp yıkıyor. Turp işçileri düşük ücretle zor koşullarda çalışıyor. Turpta az bir toprak lekesi olsa pazardan almazsanız ve o turp alıcı bulmaz. Pırıl pırıl turp isterseniz.
Hem ucuz olacak hem hijyenik olacak hem de doğal olacak! Bu koşullarda işçi çalıştıran üreticiye hain diyeceğiz fakat hijyen takıntısı olan tüketicilere sözümüz olmayacak.
Ayrıca, yine bitmeyen tüketici isteklerini tatmin etmek için suda bekleterek şişirme diye bir olay var. Ispanak, pazı balık havuç gibi birçok üründe. Ürün kiloca da ağırlaşıyor tabii. Çamura bulanıp kilosu artırılanı seçmeyeyim derken suda bekletilip şişirileni seçiyorsunuz. Görüntü ile aldanmaya bu kadar teşne tüketici olmayın.
Üstelik, turp hasadı sırasında toprak çamurlu iken araziye traktör girmez. Kuru iken girilir ve çıkartılan turpta çamur değil toprağın tozu olur sadece.
Hayatında turpu sofrasında görmüş olan bazıları bir kilo turpta yarım kilo çamur çıkar zannediyor. Turp kumlu topraklara ekilir ve toprak çamurlu iken zaten hasat yapılmaz. Turpu çekince üzerinde hafif toprak kalıntısı ve tozu olur o da silkeleyince düşer. Toprağın tozunu pis sanıyorsunuz.
Toprak pis değildir, çamur da pis değildir.
Toprak temizdir.
Bu turpu yeni söktüm ve yıkanmadı.
Bakın, tırtıl zehiri kullanmadığım için yapraklarını böcekler yemiş. Bu nedenle verim biraz düşer fakat tırtıllar kelebek olacak ve onlar da tozlaşmaya katkı sağlayacak. Onlar doğanın bir parçası ve emektarı.
Siz çalışanlarınızı aç bırakır mısınız ?
Hijyen takıntısı ve B12 vitamini
Hijyen absürtlüğüne kapılıp sebze ve meyvelerinizi yıkamayın (tabii böcek zehiri yoksa!). Vitamin B12’nin kaynağı topraktır. B12 vitamini toprakta da yaşayan Aeorobacter, Agrobacterium, Alcaligenes, Azotobacter, Clostridium, Bacillus Megaterium gibi çeşitli bakteriler tarafından da yapılır.
Hayvansal ürünlerde B 12 vitaminin olmasının sebebi
Meralarda hayvanlar otlarken tozlu topraklı otları da yediği için hayvansal ürünlerde bol miktarda B12 vitamini bulunur. Fabrika yemi ile beslenen hayvanlarda ise B12 pek bulunmaz.
Yapılan bir araştırmada İran’da vegan beslenenlerde B 12 vitamin eksikliği görülmüyor. Sebebi ise, sebze ve meyveleri yıkamadan yedikleri için B12’yi üreten faydalı bakteri almaları ve bu bakterilerin bağırsaklara yerleşere B12’yi üretmeleri.
Özetle;
Ben, özellikle kimyasal kullanılarak üretilen gıdalar yıkanmasın demiyorum. Tabii ki yıkanmalı. Ben daha çok verim için yapılan hataların bedelini göstermeye çalışıyorum.
Mehmet Tülüce