Doğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceSliderYazarlar

Tarımsal Kuraklık Etkisi Nasıl Azaltılır?

İnsanın doğaya pervasızca müdahalesinin sonuçlarını her geçen gün daha fazla görmeye devam ediyoruz. Tarımsal kuraklık etkisini her geçen gün daha fazla gösteriyor. Doğal tarım yöntemleri ile kuraklığın etkisine karşı ne önlemler alınabileceğini Mehmet Tülüce kendi doğal tarım bahçesinden ve komşularının bahçelerinden örneklerle gösteriyor.

– Hamiyet Bayram

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Tarımsal kuraklık etkisi azaltılabilir

Kuraklık had safhada,

Geçen sene bu ayda dolan yağmur suyu toplama havuzum kupkuru.

kuraklığın etkilerini azaltmak mümkün mehmet tülüce doğal tarım hamiyet bayram

Olası kuraklıklara karşı 2 yıldır önlem almaya devam ediyorum.

Nemi korumak için budanmış dalları araziye seriyorum, bahçe içini sürmüyorum, fidan diplerini ot saplarıyla örtüyorum (malçlama).

Kuraklığın şiddetini doğal tarım yöntemleri ile azaltmak mümkün.

Toprağı gölgede tutmak için çalı çırpı ot saplarıyla örtmeli, organik yapısını güçlendirmeli ve bahçe içini sürmemeli. Velahsıl humus tabakasını güçlendirmek gerekir.

tarımsal kuraklık önlem mehmet tülüce hamiyet bayram doğal tarım

Tarımsal kuraklık etkisini gösteriyor

Bakın alt komşum zeytin bahçesini sürmüş.

Bahçe içini sürerseniz toprak yeterince su tutmaz, çıplak kaldığı için soğuktan, sıcaktan, dondan kuraklıktan çok etkilenir. Toprak erozyona maruz kalır, üstteki organik maddeleri sel alır, yel alır. Çölleşme başlar.

tarla sürme doğal tarım mehmet tülüce hamiyet bayram

Bu da üst komşumun bahçesi. O da bahçesini strmüştü ve gördüğünüz gibi toprak suyu ememediği için su toprağın humus tabakasını da alarak akıp gidiyor.

Aynı yağış ortamında aynı eğime sahip içini sürmediğim kendi bahçemdeki durum ise bu.

Kuvvetli yağışa rağmen sel yok. Yağan yağmur sularını toprak içine çekip depoluyor.

Sürekli tepelediğimiz ayak yolu hariç hiçbir yerde su birikintisi yok.

Gözlem bilimin temelidir.

 

Sürekli işlenen toprağa son kez patlatma çekerseniz bir daha toprak sertleşmez. Oysa toprağı alt üst etmeden yardırma tekniği ile ağır tonajlı traktörlerin bastığı yer sürekli sertleşir. Sertleşince tekrar sürmek gerekir. İşlenen toprak önce kabarır sonra sertleşir, sıkılaşır. Bu bir kısır döngüdür.

Tarımda kuraklıkla mücadele için

Yapılmaması gerekenler

  • Su isteği fazla şeker pancarı, mısır, pamuk ekimini terk etmeliyiz. Mısır ve pamuk kuru şartlarda yetişebiliyor. Pirinç üretimini azaltmalıyız. Pirinç yerine bulgur yemeliyiz
  • Bağlı hayvancılığı terk etmeliyiz. Kırmızı et tüketimini azaltmalıyız.
  • Meyve ve sebzede ambalaja son vermeliyiz. Bu ürünler ambalaja girmeden önce tasnife tabii tutuluyor, şekli bozuk ve boyutu küçük diye %20’ye yakın temiz gıda çöpe yollanıyor.
  • Su ayak izini takip edip su israfına neden olan gıdadan giyime ve diğer endüstriyel ürünlere varıncaya değin tüketimlerimizi kısmalıyız.
  • Belediyelerin her biri her konuda olduğu gibi su israfında da akıl almaz şekilde savurgan davranıyor. Peyzaj adı altında çimlendirme yapıyorlar. 15 günlük ömrü olan saksılı çiçekler ekiliyor. Çimler sökülmeli yerine su isteği az olan yer örtücü bitkiler ekilmeli.
  • Ülke çapında su yönetimi birimleri oluşturulmalı.

Yapmamız gerekenler

  • Yağmur suyu hasadı yapmalıyız.
  • Eğimli arazilerde suyu arazide tutacak hendekler, sekiler oluşturmalıyız. Arazimizin uygun bir yerine taşkın suları depolayacak toprak havuzlar yapmalıyız.
  • Bahçe içlerine buharlaşmayı önleyici yer örtüsü ekmeliyiz (çok yıllıklı azot bağlayıcı ak üçgül veya kaba yonca). Bahçecilikte malçlama tekniği uygulanmalı. Sadece yer örtüsü bitki ekimi malçlama %60 su tasarrufu sağlar.
  • Tarımda kuraklığa dayanaklı çeşitleri tercih etmeliyiz. Su isteği fazla hibrit çeşitlerden sakınmalıyız
  • Arazi işlemeyi azaltmalı doğrudan ekimi teşvik etmeliyiz.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu