Kardeş Bitkiler Yöntemi
Yaşasın bitkilerin kardeşliği!
Doğal Tarım uygulayıcısı Lütfullah Aksoy Ankara’daki kendi bahçesinde yetiştirdiği bitkilere uyguladığı Kardeş Bitkiler Yöntemi’ni fotoğraflarla anlatıyor.
Bazı bitkilerin yan yana dikilerek yetiştirilmesi yeni bir yöntem değil aslında. Bu konuyu daha önce bir yazıda işlemiştik. Bu yazıda da Lütfullah Aksoy uyguladığı yöntemin ne kadar işlevsel olduğunu gelen soruları üzerinden soru-cevap şeklinde açıklıyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Kardeş bitkiler yöntemi
Sürekli soru geliyor “kardeş bitki uygulaması da neymiş?” diye. Aslında 6.hislerim ve sihirli kürem “yine ne uydurmuş bu adam” diyenler olduğunu söylüyor.
Emin olun bişey uydurmadım. Yapılan şey, şimdiki yenilerin “permakültür” dediği şey olsa gerek. Özetle; aynı çizide domates, biber, mısır, patlıcan, dereotu, reyhan, kekik, fesleğen, kadife, kozmoz gibi bitkilerin yer alması. Şimdi soru-cevap kısmına geçelim.
Siz buyurun;
-Eee bu yöntemle farklı sebzelerin farklı su istekleri ne olacak?
-Ben yıllardır tek düğme ile bütün sebzeleri eşzamanlı sularım, az ama sık aralıklı sulamadan hepsi keyf alıyor. Hele sabah erkenden sularsanız mutluluktan bayılıyorlar.
– Ama çiçeklerden sebze ekmeye yer kalmaz ki?
-Kalıyor… 3-4 sebze fidesi sonra 1 çiçek, onlara da ihtiyaç var bahçede. Hem bahçeniz çevredeki arıların toplama merkezi gibi oluyor, bundan güzel ne olabilir?
-Ürün toplarken zor olmuyor mu?
-Bilakis daha keyifli oluyor, her sırada süpriz sebzelerle, çiçeklerle karşılaşıyorum. Ayağın fesleğene, reyhana, kekiğe dokunduğunda bahçe misler gibi kokuyor.
-Makinalarla seri dikim yapanlar nasıl yapacak bunu?
-Ticari üretim yapanlar için değil önerim, hobby bahçeleri, küçük-orta ölçekli bahçeler. İşin içine ticari kar girmişse doğal ve sağlıklı olan gitmiştir. Hırs’ın verdiği zararı hiçbirşey vermez. Hele de bu dönemde.
Kardeş bitkiler yöntemi
-Ticari üretim olmazsa aç kalırsınız aç!
-Uzayı yeniden keşfetmiyoruz ki! 40 yıl öncesinde herkesin bağı-bahçesi vardı, herkes üretiyordu. Birçok avrupa ülkesinde evlerin çoğu bahçeli ve kendine yetecek üretime uygundur. Elimizdeki bağ-bahçeler büyüklerin eline geçtikçe biz daha fazla aç kalmaya başladık. Kapitalizm işte…
-Bu kadar felsefe yeter, konuya dönelim. Dometes, biber, çiçek yanyana olunca gölge yapıp diğerinin gelişimini engellemez mi?
-Çizilere 2 metre ara ile dikilen mısırlar yanındaki sebzelere tatlı bir gölgelik yapıyor, çizileriniz kuzey-güney yönlü ise tam da öğle sıcağındaki bu gölgelik diğer sebzeye iyi bile geliyor, hem sırtına destek oluyor. Mısırlar en az 3-5 koçan da veriyor. Domates-biber yanyana eş büyüklükte olduğu için birbirine hiç gölge etmiyorlar. Kozmozlar güzel boy atıyor ve aralıklı örtü gibi büyüyor, yarı gölgeyi seven sıcağı çok sevmeyen bitkinin güneyine dik, keyfine bak, her ikisi de mutlu oluyor. Ama kabağa dikkat, onu ayrı bir yere dikin, onun yaprakları altında hiçbirşey büyümüyor, ot bile.
-Peki her birini aynı çiziye dikince domatesi ayrıca nasıl yandırıyorsun?
-Yandırmıyorum ki? İyice gelişip kol atıncaya kadar hergün az miktarda hepsine su veririm. Ne kadar gürleşirse o kadar verimli ve hastalıklara karşı o kadar güçlü oluyor. Az ama sık sula… İnanmazsan dene.
Kardeş Bitkiler Uygulaması
-Ne deneyeceğim, kitaplar o şekilde yazmıyor. Peki domates erken çiçeklenmezse verim az olmaz mı, hep boya vermez mi?
-Strese sokulup erken çiçeklendirilen domatesi çocuk yaşta evlendirilen / aslında istismar edilen kızlara benzetirim. Olgunlaşmadan hiçbir canlı sağlıklı ürün vermez. O yüzden domateslerin su almasında, gelişip kol atmasında bi mahsur görmüyorum. Aşırı sulama, az ama sık sula. Her domates türünün ürün zamanı farklıdır; pembe domatesi, köy domatesini ne kadar yandırırsan yandır en geç onlar meyveye durur. Bursa 150 herkesten önce meyveye durur, en son meyveyi de yine Bursa 150’den toplarsın. Her sezon bu böyledir, bence kendini heba etme domatesleri yandırıp çiçeklendireceğim diye .
-Anlattıkların çok saçma ve konuyla ilgisiz!
– Belki de öyle, ama sonuç süper.
Ürün kardeşliği
İşte bahçede öğle yemeği = ev yapımı peynir, ev yapımı bazlama, bahçeden soğan, maydanoz, dere otu ve elma.
Bu da el emeği & ev yapımı ürünlerin kardeşliğine gelsin.
Ankara, Fotolar: 16 Ekim 2023