Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce, çok sevdiğini sıklıkla dile getirdiği narın faydalarını, nar yetişticiliği yapılacaksa dikkat edilmesi gereken hususları kendi bahçesinden çektiği çekici nar fotoğrafları ile anlatıyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Meyvelerin kraliçesi narın faydaları
Adeta bir şifa deposu olan nar;
Kansere karşı koruyucu.
Kalp ve damarları yeniler.
Kan şekerini düşürür.
Gözlere iyidir.
A, B, C ve E vitamini açısından çok zengindir.
Cildi güzelleştirir.
Narın faydaları yanında bakımı kolaydır, bahçe kenarları için iyi bir çit bitkisidir.
-
Dünyanın en büyük nar üretici ülkesi Hindistan’dır. İkinci sırada ise İran var.
-
Menşei Orta Doğu’dur, daha sonra Avrupa’ya getirildi.İspanya’nın Granada şehrinin adının anlamı nar’dır. Haliyle nar, şehrin de sembolüdür.
-
Kuran’da nar üç yerde geçer. Narın, hurma, zeytin, üzüm, muz ve incir ile birlikte cennetin 6 meyvesinden biri olduğu belirtilir.
-
Her bir narın içinde Tevrat’taki emirler kadar yani 613 adet nar tanesi olduğuna inanılsa da gerçekte bir nardaki tane sayısı 200 ile 1400 arasında değişir. Ortalama 600 tanedir.
-
Nar, bereketi ve doğurganlığı simgeler. Hint kültüründe yeryüzü tanrıçası Sihri Bhoomidevi ve masumiyet ve bilgelik tanrısı Lord Ganesha nar meyvesi ile ilişkilendirilir.
-
Aşk tanrıçası Afrodit, sözde ilk nar ağacını dünyaya yaymak için dikmiştir.
Nar yetiştiriciliği
Meyve veya sebze dalından koparıldığı andan itibaren besin kayıpları başlar, uzun süre beklerse vitamin değerleri düşer. Nar hasadı yaklaşık 2.5 ay sürmekte. Narların çatlaması düzensiz sulamadan kaynaklanır. Geç dönemde su alırsa daneler irileşir ve kabuğunu çatlatır.
Hasada 15 gün kala narlara su verilmemelidir. Aksi takdirde irileşen daneler, büyümesini tamamlamış kabuğunu çatlatır. Bir başka ifadeyle kabuk olgunlaşmıştır, su sadece içini şişirir. Narlar büyüme evresinde düzenli sulanmalı veya hiç sulanmamalı. Sulanmaz ise meyve küçük olur.
Nar Gençleştirme
Sabah uyanınca penceremden gördüğüm:
Narları gençleştirdim. Eski gövdeleri keserek diplerinden yeni sürgünler bıraktım. Narlar 25 yılda bir gençleştirilirse verim artar.
Bana da 3-4 yıl yetecek odun çıktı.
Fotoğraflar doğal tarım bahçemizden.
Mehmet Tülüce