Doğal Beslenmedoğal gıdaDoğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceSliderYazarlar

Doğa Temelli Meyve Yetiştiriciliği

Zehirli, sağlıksız ve masraflı modern tarım yöntemlerini bırakıp doğal tarıma geçen yetiştiriciler iç rahatlığıyla meyve yetiştiriciliği yapmanın yanında verim artışını da yaşıyor. Mehmet Tülüce iki üreticiyi ziyaretini ve gözlemlerini aktarıyor.

– Hamiyet Bayram

Doğa Temelli Meyve Yetiştiriciliği

Bugün (25 Aralık 2021) Dörtyol Ocaklı’da doğa temelli yetiştiricilik yapan Ömer Faruk Çelebi Bey’in narenciye bahçesini ve Kuzuculu beldesinde açık alanda tropikal meyve yetiştiriciliği yapan Ahmet Çardak beyin bahçesini ziyaret ettik.

Narenciye Bahçesi

doğal tarım narenciye bahçesi mehmet tülüce

doğal tarım narenciye bahçesi mehmet tülüce

doğal tarım narenciye bahçesi mehmet tülüce

doğal tarım narenciye bahçesi mehmet tülüce

Tropikal Meyve Yetiştiriciliği

Papaya meyvesi ( ağaç kavunu ) Ahmet Çardak bey 2 dekarlık bahçesinde muz, paoino, papaya, şeker kamışı gibi 80 civarında muhtelif çeşitte meyve ağacı zehir kullanmadan yarı doğal yöntemler kullanarak yetiştirmekte.

papaya meyvesi doğal tarım mehmet tülüce hamiyet bayram

Ahmet bey bize şeker kamışı ikram etmeyi de ihmal etmedi . Şeker kamışının Akdeniz’in sahil kısmında yetişebiliyor. 1 dekar alanda 20 ton şeker kamışı, 20 ton şeker kamışından da 3-4 ton civarında şeker çıkmakta. Şeker pancarına göre su isteği daha az masrafı daha düşüktür.

mehmet tülüce doğal tarım narenciye bahçesi hamiyet bayram

mehmet tülüce doğal tarım narenciye bahçesi hamiyet bayram

mehmet tülüce doğal tarım narenciye bahçesi hamiyet bayram

mehmet tülüce doğal tarım narenciye bahçesi hamiyet bayram

Dörtyol Ocaklı’daki doğal narenciye bahçesinde 35 yaşında 4 adet avokado ağacı vardı. Ömer Faruk bey her bir ağaçtan 1 tona yakın avokado topladığını ifade etti.

avokado ağacı mehmet tülüce hamiyet bayram

avokado ağacı mehmet tülüce hamiyet bayram meyve yetiştiriciliği

Ocaklı’daki doğal naranciye bahçesi daha önceden tek tip mandalina bahçesi olarak 20 yıl önce kurulmuş. Ömer Faruk Çelebi 4 yıldır bahçe içini sürmüyor, zehir ve kimyasal gübre kullanmıyor. Kimyasal gübre yerine davar gübresi ve ısırgan otundan hem ilaç hem azot gübresi yapıyor.

ısırgan otu mehmet tülüce hamiyet bayram doğal tarım

Doğal tarım verimlidir

Ömer Faruk beyin ifadesine göre modern tarım yöntemlerini (zehirli, sağlıksız, masraflı) bırakıp doğal tarıma geçince mandalina ağaçlarının hem verimi hem de kalitesi artmış. Ağaç başına ortalama 250 kg mandalina meyvesi elde ediyor.

narenciye mehmet tülüce hamiyet bayram

Ziraat mühendisi giren bahçeye masraf girer. Kimyasal gübre ve zehir giren bahçeye hastalık girer.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu