Doğal Mobilya Yapımı
Doğal ev ve doğal mobilya yapımı kolay, maliyetsiz ve kullanışlıdır. Bir başkasına kendimi göstermek ve ispatlamak zorunda değilim. Kendimi eşya ile ifade edecek zihinsel problemim yok.
Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce bu yazısında doğal yaşam alanında kullandığı tamamen doğal malzemelerden ve neredeyse sıfır maliyetle mobilya yapılış sürecini anlatıyor. Kamış ve ahşap gibi bölgede kolayca bulunabilecek doğal malzemeleri kullanarak yaptığı mobilyalar arasında iki kişilik yatak, tek kişilik yatak, komodin ve koltuk da var. Şakayla karışık, bunların İtalyan mobilyalarını aratmayacak kalitede ve güzellikte mobilyalar olduğunu ve biraz el becerisi olan herkesin bunları yapabileceğini söylüyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Ev içi doğal mobilya yapımı
Yapmış olduğum doğal evin ev iç mobilyalarının malzemelerini etraftaki ağaçlardan ve kamışlardan temin ederek karyolayı, komodini, şifonyeri, elbise dolabını, sandalyeyi ve mutfak dolabını kendim yaptım.
Simetri ve düzgünlük takıntısını aştım.
Mutfak dolabının raflarını daha sonra döşendi.
Dolabın yanındaki boşluk ocaklık yapıldı.
Tabii ki her malzeme doğadan ve yakın çevreden.
İşçilik bizden malzeme doğadan.
Hayatımızda gönüllü sadeliği ilke edinmeli ve hayatımızı olabildiğince basitleştirmeliyiz.
Temel yaşam gereksinimlerimizi karşıladıktan sonra lüks ve gösteriş peşinde koşmazsak paraya olan ihtiyacımız da kalmayacaktır.
Büyüme evresinde yanlış kodlandık ve hep saçma bir statü peşinde koştuk. Niye kendimize eziyet edelim birileri desinler diye.
Doğal Ev Mobilyaları Yapımı Maliyeti
Karyola: en 140 cm, boy 200 cm, yükseklik 50 cm
Komodin: en 60*50 yükseklik 60 cm
Şifonyer: en 90 cm, uzunluk 140 cm, yükseklik 110 cm
Elbise dolabı: en 90 cm, yükseklik 120 cm
Döşek: pamuk
Toplam maliyet: 5 TL çivi parası
Kamış dereden, kereste bahçeden.
Gösterişi değil fonksiyonu ve konforu tasarlıyorum.
Karyola ayağının az bir eğri olması bakarken beni rahatsız etmiyor ve uyku kalitemi etkilemiyor.
Doğal Mobilya Yapımı
Boş zamanlarda etraftaki ağaç ve kamışlardan mobilya yaptım.
Tek kişilik karyola: en 100 cm, boy 200 cm, yükseklik 50 cm
İki kişilik oturma koltuğu: uzunluk 120 cm, yükseklik 45 cm, oturma en genişliği 50 cm.
Kullanışlı olmasına önem verdim. Daha düzgün ağaç için uzun yol yapmam gerekecekti.
Estetik ve düzgünlük görecelidir ve tek tipli itaat kültürünün ürünüdür. Okulda ve askerde ip gibi tek sıra dizerlerdi. İtaat eğitimi.
Önemli olan dayanıklılık ve ergonomi yani kullanışlılıktır. Düzgün görünsün diye niye bu sıcakta 3 kilometre yol yürüyeyim.
İlkemiz; “Malzeme doğadan işçilik bizden”
Doğa zam yapmıyor. Doğa halktan aldığı vergileri fakirlere verirken firavunlar gibi “ben verdim nankörler” demiyor, Karşılıksız veriyor. Yeter ki tahrip etme. Param yok diye üzülme.
Mobilya yapmaya devam ediyorum!
Malzeme doğadan işçilik bizden
İki kişilik karyola
Döşeme kamıştan
Uzunluk 2 metre, en 1.4 metre, yükseklik 40 cm
Bugüne kadar 4 takım yaptım. Konforlu uykular dilerim.
Ortada enlemesine bir kiriş daha var, dolayısıyla dayanıklılıkla ilgili de bir sıkıntı da yok.
Karyolanın bana maliyeti 20 TL çivi parası.
Tabii oturma grubunu yapmayı da unutmadık
Bahçeden kestiğim odunlar ile iskeleti yaptım elimdeki çıkma tahta ile döşedim. Bedavaya geldi. Minder ve yastıkları da koyarsam İtalyan koltuk takımlarının konforunu aratmaz. Şıklığa değil fonksiyona bakıyoruz.
Bunlar estetik değil!
Bu bir uygarlık sorunu! Her şey para, su para, hava para! Oysa yatak odası takımına biz para vermiyoruz. Doğa malzemeyi karşılıksız veriyor.
En, boy, yükseklik… fazlası var eksiği yok. İş görüyor mu, bitti. Şehri terk edin diyoruz. Hem ağlarız hem kalırız durumu.
Tabii ki, boş zamanlarınızda ahşabı işleyerek istediğiniz estetiği katabilirsiniz. Estetik olsun veya olmasın ben bu takımı kullanıyorum. Uyku kalitemi olumsuz etkilemiyor. Para derdim olmadığı için kafam rahat uyuyorum.
Söylemesi ayıp değil yıllar önce İtalyan yatak takımı almıştım. Yanılmıyorsam 10 bin doların üzerindeydi. Para harcamak ve o harcamayı karşılamak için çok çalışıp stres altında yaşam sürmeniz gerek. Rüyanda bile çek senet görürsün. Kaz tüyü olur sana kara çalı dikeni.
Eskiden ne yaparsam daha güzel, daha şık, daha lezzetli olur diye düşünürdüm. Şimdi ne yapmasam hayat daha güzel ve keyifli olur diye düşünüyorum. Hayata biraz da bu yönden bakmaya çalışıyorum.
Mehmet Tülüce