Doğal Tarımla Bir Başarı Öyküsü
Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce aynı zamanda arzu edenlere bahçe kurulumu konusunda ücretsiz danışmanlık yapıyor. Danışmanlık yaptığı bir bahçeden kısa sürede alınan neredeyse mucize denebilecek sonuçları görünce sevincini bizimle paylaşıyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Doğal Tarım ile ölü toprağa yeniden hayat vermek
Ankara çölünde yetişen domatesleri patlıcanları kavun ve karpuzları görünce gözlerinize inanamayacaksınız. Bahçeyi kuran dostumuz çiftçi bir aileden gelmiyor ve daha önceden domatesi, patlıcanı manavda görüp alan, uzun yıllardır devletin üst kademelerinde görev yapan değerli bir bürokratımız.
Geçen yıl benim de destek verdiğim bahçesindeki hasat dönemi:
Bahçenin toprağı kötüydü. Kil, kireç, çakıl karşımlı ve içinde hiç bir canlı barındırmayan ölü bir topraktı. İlk iş olarak patlatma çekildi (dip kazan). Toprağın sert tabakası kırıldı Toprağı zenginleştirmek için koyun gübresi ve leonordit atıldı. Sebze yatakları yükseltildi.
Bu bahçede atalık tohumlar kullanıldı
Sadece 20 metrekarelik domates bölümünden 500 kiloya yakın domates hasat edildi. Aşağıdaki fotoğraftaki domates tartıldı ve 650 gram geldi. Doğal tarım ilkelerinden ödün verilmedi ve her şeyi uygulandı.
Bahçenin sahibi kimyasal gübre kullanmadı, zehir atmadı. Dikimini yaptığı sebze fidelerini malçladı.
160 cm boyuna erişen patlıcanların hasat sonu köklerini ve toprağın canlılığını göstermek için videoya çekip gönderdi. Köklerin derinliğine ve toprağın yapısına dikkatinizi çekerim. Bu bahçede sebze alanı 200 metrekareden oluşuyor ve ilaveten meyve ağaçları ve kümes mevcut.
Don vurmadan toplanan hasat sonu domatesler
Patlıcan bir başka güzel. Domatesin köklerine dikkatinizi çekerim; toprak iyi olunca çok gelişmiş ve ona göre de ürün vermiş. Bitkiyi değil toprağı besleyin gerisini toprak hallediyor.
Bu bir başarı öyküsüdür
Tarımla ilgili hiç bir şey bilmeyen bir insanın yazdığı güzel bir öykü. İlk deneyim ve sonuç mükemmel.
Doğal tarımın ilke ve yöntemlerini ortaya koyan Masanobu Fukuoka doğal tarım için “hiç bir şey bilmeme tarımı” der.
Ankara’daki evinin bahçesinde bu sene doğal tarıma başlayan bir arkadaşımızdan çok güzel haberler aldım. 200 metrekarede sebze yetiştiren dostumuz üretim rekorları kırmış. Sadece 20 metrekarelik alandan 500 kg’ya yakın domates almış.
Mehmet Tülüce