Doğal TarımDoğal Beslenmedoğal gıdaDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelHayvancılıkMehmet TülüceSliderYazarlar

Doğal Tarımla Geçinmek Ütopya Mı?

Doğal tarımla geçinmek mümkündür, çünkü doğal tarım temel olarak doğal yaşam anlayışını da hayata geçirerek dışa bağımlılığın en az tutulduğu bir üretim ve esasında yaşam modelidir.

Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce, doğal tarımla geçinmenin nasıl mümkün olduğunu ayrıntılı olarak oluşturduğu iki temel model üzerinden anlatıyor.

– Hamiyet Bayram

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

4-5 dönüm bir arazide tahıl, bakliyat, sebze meyve ihtiyacınızın tamamını ve 15-20 tavuğun ve 1 inek veya 3 keçinin yemini karşılaşabilirsiniz. 1 dönüm tahıl 1 dönüm yoncalık, yarım dönüm bakliyat, 300 metrekare sebzelik, 1 dekar meyvelik gerisi ev ve müştemilat alanı.

Doğal tarımla geçinmek mümkün

2 temel model var:

Uygun doğal tarım sistemi kurulduğunda;

  1. Emeklilik veya emlak gibi asgari de olsa yan geliri olan dört kişilik bir aile için dört dönümlik bir yer gerekli ve yeterlidir.
  2. Arazisi olup hiç yan geliri olmayan dört kişilik bir aile için 20 dönümlük bir arazi yeterlidir.

Dört Dönümde Geçinilebilecek Doğal Tarım Modeli

Dört dönümde dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçlarının karşılanabileceği yerleşim ve üretim planı

  • 100 metrekare ev,
  • 100 metrekare avlu,
  • 100 metrekare sebze yatağı,
  • 100 metrekare patates, soğan yatağı,
  • 300 metrekare fasulye, nohut, mercimek yatağı,
  • 1 dönüm tahıl yatağı,
  • 1 dönüm meyvelik,
  • Geri kalan 1.3 dönüm 3 keçi ve 15 tavuk için yeterli olacaktır.  Yarısı otlakiye yarısı yemlik bitkisi.
  • Arazi etrafı ayrıca ağaçlık olacak.
  • 1 veya 2 kovan arı,

Yakacak da buradan.

Eksik kaldı mı?

4 dönümden bir mutfağa giren tüm gıda ihtiyaçlarını karşılarsınız; tahıl, bakliyat, sebze, meyve, bal pekmez, süt, peynir, yumurta, et ve kuruyemiş dahil. Böylece marketle, manavla bağınızı koparmış olursunuz.

Arazi, tavsiye ettiğimiz üzere, gıda ormanı şeklinde tasarlanırsa yıllık odun ihtiyacınızı da karşılarsınız.

Su için kuyu açabilirsiniz, yağmur sularını toplamak gerekir. Bahçenin su ihtiyacı için toprak havuz açıp yağmur suyu biriktirebilirsiniz.

Doğal yaşam felsefesine uygun olarak ihtiyaçlarınızı minimumda tuttuğunuzda elektrik için bir güneş enerjisi paneli işinizi görür.

Elektrik parası yok, su parası yok, yakacak parası da yok. Kendi arazinize tercihen kendi yaptığınız doğal ev sayesinde kira derdiniz de yok.

Gelelim doğal bahçemize

Kimyasal gübre parası yok, zehir parası yok, arazimiz küçük olduğu için traktöre, mazota ihtiyaç yok. Hibrit tohum kullanmayacağınız için tohuma da para vermeyeceğiz. Üretim maliyetimiz yok.

Tek ürün yetiştirmeyeceğimiz için neredeyse 8-9 aya yayılan ve fazla yorucu olmayan işlerin yapıldığı keyifli bir yaşam biçimi olacaktır.

Dört kişilik bir ailenin yıllık pirinç ihtiyacının 50 kg olduğunu kabul edersek bize 100 metrekare bir çeltik alanı yetecektir. 100 metrekare yeri orakla bir saatte biçersiniz.

Meyveyi azaltıp tahıl ilave edebilirsiniz. Haziran 20’sine kadar buğday hasat edilen her yerde iki ürün ekimi olur.

20 dönümde neler yapılabilir?

Bu 4 kişilik bahçeyi 4-5 özel müşterinin ihtiyacına göre verdiğim ölçekte ve oranda büyütün.

20 dönümün 3-4 dönümü sizin gıda ve yakacak ihtiyaçlarınızı, geri kalan da 4-5 aileden oluşan abone müşterinizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Bir miktar üretimi de düzensiz müşterileri satabilirsiniz.

Yani, yukarıdaki modeli 5 ile çarpın. 5 abone müşteri bulun ve her üründen 5 ailelik ürün yetiştirin.

Veya temel ihtiyacın dışında 2-3 ana ürün belirleyin: Zeytin, ekşi nar ve üzüm.

Zeytin -Zeytin Türkiye’nin üçte birinde yetişiyor. Zeytin önceden suya alıştırmadıysanız sulama da gerektirmez. Zeytini kalibre için suluyorlar, seyreltme budaması yapıyorlar. Biz şekilci tüketiciye mal vermeyeceğiz. Şekil isteyen marketlere gidebilir.

Hasadı 3 aya yayabilirsiniz. Önce yeşilleri toplar kurarsınız, sonra siyahlar. Ve bir kısmını yağ çıkartırsınız. Bir aile, 3 aylık sürede 300 ağacı işçiye gerek kalmadan rahat toplar, zeytini kurar, yağını çıkarttırır. Aileniz, çocuğunuz yoksa zaten 300 zeytin ağacını ne yapacaksınız?

doğal tarımla geçinmek mehmet tülüce hamiyet bayram

Nar – 12-13 kg nardan 1 kg nar ekşisi çıkar. Bir nar ortalama 20-25 kg nar verir. Nar ekşisi için ekşi nar seçin. Hicaz türü mayhoş narların ekşisi pek tutulmuyor. Narı nar olarak satarsanız para kazanamazsınız. 100 kg nar ekşisi yapsanız 5 bin lira. Narlar 2.5-3 metre arayla dikilebilir.

nar doğal tarım hamiyet bayram mehmet tülüce

Üzüm – Pekmezlik üzüm dikin. 7 kg üzümden 1 kg pekmez çıkar. Bir dönümden 2 ton üzüm alabilirsiniz. Kalibreye çalışmıyorsunuz. Taze üzüm olarak satabilirseniz sorun yok, satamazsanız kurutun, pekmez yapın satın. Yaprağından sarmalık yapın. Evin önüne çardak yapın, gölgesinde serinleyin.

üzüm çeşitleri asma çeşitleri doğal tarım mehmet tülüce hamiyet bayram

İlaveten;

Doğal salamuralık zeytin ve zeytinyağı, nar ekşisi, üzüm pekmezi ve kuru üzüm, yanında kuru dut veya dut pekmezi. İklimimiz müsaitse incir de ilave edin veya Trabzon hurması ekin, kurutun ve bunların yanında satın. Badem dikin. Bir iki ceviziniz olsun. Fındık yetişiyorsa bir iki fındık olsun, çereziniz çıkar.

Yerfıstığı sıcak sevse de Trakya’da dahi yetişiyor. 30 metrekare yeter. Çekirdeklik kabak ekin. Balkabağı da olsun, 5 kök yeter.

Çerezlik ayçiçeği, kuru incirimiz, kuru üzümümüz, fındığımız, bademimiz, yetişiyorsa antepfıstığımız, yerfıstığımız, çitleyecek ayçiçeğimiz de hazır.

Sigara içiyorsanız bir kenara da tütün ekin. Bir dönümden 200 kg tütün alınıyor. Bir paket sigara 15-16 lira, ayda 500 tl tasarruf, içen başına. Tütün yaprağından ve kekikten bitkisel böcek ilacı da yapabilirsiniz.

Karabiber dışında baharatlarınızın tamamını siz yetiştirebilirsiniz. Nane, kimyon, kırmızı toz veya yaprak biber, kekik. Kekik ve nane çok yıllıktır. Her yıl ekmeniz gerekmiyor. Adaçayı da öyle.

Kırmızı acıbiber tozunu böceklere karşı kullanabilirsiniz.

Reçeller turşular yapabilirsiniz. Cevizli üzüm sucuğu yapın.

Bahçenizin içine gölgede yetişen nane, kekik gibi aromatik bitkilerden ekip kurutup ilave gelir elde edebilirsiniz.

20 dönümlük doğal tarım bahçesinde her mevsimde çiçek açacak şekilde yer örtüsü bitkiler ve ağaçlar dikersek 1 tona yakın nektar üretecek bir potansiyele ulaşabiliriz. Örneğin; yer bitkisi olarak kara buğday, yonca, kekik, arı otu, çalı tipi olarak püren, böğürtlen, lavanta, hayt, ağaç olarak muhtelif meyve ağaçları, akasya, keçi boynuzu.

Köyde mera ve orman varsa küçük bir sürü edinerek ilave gelir elde edebilirsiniz.

Siz ağaca bakmayın ağaç size baksın

Defne böcek kaçırıcı olduğu için her bahçede bulunmalı. İğde sevenler iğde eksin. Azot bağlayıcıdır. Bir tane ıhlamur olsun.

Dağ çayı yüksek yaylalıklarda yetişir, iklimlendirme yaparsanız siyah çay bile yetiştirirsiniz. Temmuz ve ağustos aylarında file uygulayarak ve otomatik fıskiye ile yetecek kadar çay yetiştirilebilir.

Her şey her yerde yetişmez, bölgenizde yetişenleri seçin.

Tropikal meyveler olmasın. Yetiştirmek için ilave masraf yaparsınız.

Manavı, bakkalı, kuru yemişçiyi bahçeye taşıyın.

Temel ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız

Doğal tarımla geçinmek mümkün. Bunun için Türkiye’nin neresinde olursanız olun bir kere temel ihtiyaçlarınızı kendi toprağınızdan karşılayacaksınız.
Turşu yapın, salça yapın. 1 dönümden 5 ile 10 ton arası domates çıkar ki, bu da 500 ile 1 ton salça demek. Bir dönüm turşuluk yap.

Herkes doğaya dönüş yapmayacağı için ve modern tarımı bırakmayacağı için ürünümüzü satamayacağımız gibi tehlike yok

Küçük bir arazide, yılda 8-9 ay fakat yorulmadan çalışarak birçok yan ürün elde edebilirsiniz. Arazi çok büyük olursa bunları yapamazsınız, daha doğrusu yetişemezsiniz.

Şayet yeterli çeşitlilikte üretim yaparsanız 20 dönümde geçinir ve gelir elde edebilirsiniz.

15-20 dönüm arazi 4-5 abone müşteri temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilikte üretim yapmak gerekir. Abone müşteri bulmakta sıkıntı yaşamazsınız.

Bu bahçenin en zor işi tahıl hasatı olacak. Bir kişi bir günde bir dönüm buğdayı veya çeltiği biçebilir, eli yatkınsa 2 dönüm biçebilir. Gerekirse başlangıçta çapa makinesi olarak geçen mini traktörler kullanılabilir.

Kışı sert geçen bölgelerde doğal tarım ve ilave hayvancılık, arıcılık yapılacak.

5 ay içerde hayvanı besleyecek, geri kalan 7 ay merada. Hesabını buna göre yapacak. Sivas’a göre koyunculuk 5 ay içerde, orman varsa kar kalkana kadar içeride.

Koyun 1 kg kuru yonca veya kaliteli kuru ot tüketmek zorunda, hamile veya yavrulu ise yarım kg tahıl. Hamile ilken kuru ot azaltır, tahıl artırılır.

Bu süreçte, her bir koyun 100-150 kg arası kuru ot tüketir. 1 dönüm yoncalıktan 1-1.5 ton kuru yonca çıkar. 100 koyuna 10 ile 15 ton arası kuru ot, 7.5 ton tahıl, 25 dönüm dönüm arpa, 10 dönüm yonca ekmeli. 7 ay merada otlatmak şartıyla.

keçi ve tavuk sürüsü doğal tarım mehmet tülüce hamiyet bayram

100 koyundan 120-150 arası kuzu. Evin temel ihtiyacını 5 dönümlük doğal tarım bahçenden karşıla. 120 kuzuyu kurbana götür sat. 100’lük sürüye her zaman 20 kadar damızlık bırakmak şart. Öleni, yaşlananı olur.

Yoncalık ve arpa tarlası yetersizken tutar 200 koyun beslemeye kalkar o zaman da sapı samanı dışardan almaya kalkar. Türkiye’de kapalı hayvancılık kumar gibi bir şey. Keçi bu anlamda iyi, ormandan kışın da faydalanma imkanın var. Yeme çok bağımlı değilsin.

Küçükbaş daha verimli

Doğal hayvancılıkta sütçü ise 60 küçükbaş ideal. 60 koyundan sütçü cinsten ortalama 90 yavru alırsınız. Sütçü cinslerde ikizleme oranı, doğası gereği fazladır. Süte göre yavru.

60 süt koyunundan 200 kg’den 12 ton süt, ortalama 3.5 kg sütten 1 kg peynir toplamda 3-3.5 ton peynir, 90 yavru. Paçal dediğimiz Ezine türü peynir.

Modern tarım iflas ettiriyor

Girdi fiyatlarını değiştirme imkanınız yok. Sonuçta endüstriyel tekellerin elinde.

İç Anadolu’da dönüme, mevsim iyi giderse 300 kg buğday alıyorsunuz. 220 kg masrafa gidiyor. Geriye 80 kg buğday sana kalıyor.

Harca harca bitmez.

Doğal tarımla geçinmek ütopya değildir

4 dönüm arazi 4 kişilik ailenin tüm gıda ihtiyaçlarını karşılarken “Toprak mı yiyeceksiniz?” dememek gerek. Bir ailenin tüm gıda ihtiyacını karşılamak hobi değil.

Biz 4 dönüme patates ekip satın, ev geçindirin demiyoruz.

4 dönüme sebze, bakliyat, tahıl, meyve ekin ve evinizin tüm temel gıdasını öncelikle karşılayın diyoruz.

İlave gelir için 20 dönüme tamamlayın diyoruz.

Bir evin temel gıda tutarı aşağı yukarı bellidir. Bunu kendiniz ekip biçerek karşılayacaksınız. Kira parası yok, apartman aidatı yok vs. Aylık çok ciddi bir giderin düşüyor.

İç Anadolu için ilave gelir olarak hayvancılık önerdik.

6 dönüm arazi ile 10 ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamak mümkün değil.

Temel ihtiyaçta tahıl ve bakliyat olmazsa olmazlardandır. Sebze ve meyve ikincil ihtiyaca girer. Burada modeli ortaya koyarken günlük kalori, protein, vitamin ve mineral ihtiyacımızı aşağı yukarı bilmemiz ve gerekir.

Diğer yandan ne kadar bir alandan ne miktarda ürün alabileceğimizi bilmemiz gerekir.

Bir ailenin 4 kişilik bir ailenin ihtiyacını karşılayabilmesi için ılıman iklimli bir bölgede 15 ile 20 dönüm arazide doğal tarım yapması gerekir. Kışı sert geçen bölgelerde bu miktarı 30-40 arasında dönüm düşünmek gerekir.

Aile birey sayısı farklı olacağını için kişi başına iklim şartlarına göre 0.7-1.5 dönüm arasında düşünmek gerekir

Toprağınız çok kötüyse sebze yatağı hazırlayın

Sebze için 200-300 metrekarelik bir alan yeterli. Evinizin yaz-kış tüm ihtiyacını karşılar.

Toprak çok kötüyse ve aceleniz varsa. 200 metrekare yere 3 kamyon kaliteli toprak serip yaklaşık 25 santim yüksekliğinde sebze yatakları hazırlarsanız altı kaya da olsa istediğiniz sebzeyi yetiştirirsiniz. Diğer türlü hayvansal gübre atmamız yeterli. Sistem oturduğunda gübre ihtiyacı da ortadan kalkacak zaten.

Doğal Tarımda Ürün Değerlendirmesi

Doğal tarımcı için tarım yaptığı arazi aynı zamanda onun yaşam alanı olmalıdır. Hasat sonu satamadığı ürünleri değerlendirmesini bilmelidir.

Örneğin, üzümünü, narını, hurmasını, zeytinini, sütünü taze iken satamadığı zaman o ürünü işleyerek ilave değer katmasını bilmelidir.

Üzüm taze ilken değerinde alıcı bulamadı veya pazara sunmak için vakit yoksa onu kurutmalı veya pekmez yapmalı ya da reçel yapıp satmanın yoluna bakmalıdır.

Doğal tarımcı tek bir domatesi zayi etmemeli. Salça yapabilir, kurutabilir, turşu kurabilir. Hem zamanını en verimli şekilde kullanmış olur, hem de ürüne değer katmış olur.

Doğal tarımcının geniş arazilere sahip olması gerekmez. Çok çeşit az miktar esasına dayalı olarak değerli ürünler elde ederek geçim endişesi yaşamaz.

Doğada emeklilik yok, dolayısıyla SGK pirimi yatırmaya da gerek yok. Doğal tarımla çok rahat geçinilir ve biz bunun modelini ortaya koyduk. Yeter ki, doğru yöntem, doğru yaşam biçimi seçilsin.

Bizim modelin hobi ile alakası yok. Hobi bahçeciliğini önermiyoruz zaten.

1,5 dönüm alanda doğal tarım yaparak kendi kendimize yetebilir miyiz? Gelir elde edebilir miyiz?

Gelir elde edemezsiniz, ikinci bir iş yapmanız gerek. Sebze, meyve, bakliyat, yumurta ve bal ihtiyacınızı karşılarsınız. Yaşam alanını iyi tasarlarsanız, arzularınızı ve alışkanlıklarınızı gözden geçirip temel ihtiyaçlara odaklanırsanız ilave paraya ihtiyacınız olmaz. Önemli olan düzeneği baştan iyi tasarlamak.

Ama insanoğlu hırslı…

4×4’e binmek için doğal tarım yapmayı düşlüyorsanız yarı yoldan dönün!

Yazın çocuğa ders hocası tutacaksan köye gitme zaten. Lüks arabaya binecekseniz doğal tarım size göre değil. Siz şehirde oturun.

Bu arada monokültür tarım yapanlar köyleri boşaltmaya devam edecek. İlan siteleri satılık arazi ilanlarıyla dolu. Yazlıkçı bölgeler dışında çok uygun fiyatlara araziler var.

Dışarıdan almayın, kendiniz yapın. 

Sistem dışına çıkmadığınız sürece işiniz zor.
Biz bir an önce arazilerimizi alıp işe başlayalım.
Çözüm doğal tarım, çok çeşit. Yumurtaları tek sepete toplamadan. Aracısız satış.

Yumurtaları tavuğun altından, domatesi dalından, tereyağı keçiden.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu