Karakılçık Buğday Hasadı
Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce tırpanla kendi yaptığı karakılçık buğday hasadını anlatıyor. Kendi bahçesinde ekip tırpanla kendi biçtiği karakılçık buğdayının özelliklerini, diğer hibrit buğday çeşitlerinden farklarını, ekim ve hasat aşamalarını kendi deneyimi üzerinden paylaşıyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Karakılçık Buğdayı
Kendine yeterliliği esas alarak atalık Karakılçık buğdayı ekmiştim. Hasadını tırpanla kendim yaptım.
50 yıl önce Meksika buğdayının gelişi ile birlikte karakılçık buğdayı ekimi terk edilmişti. Kötü olan iyi olanı kovmuştu. Bu buğday çeşidinin gluten oranı modern buğdayların yarısı kadardır ve protein oranı yüksek, aroması da güçlüdür,
Karakılçık buğday hasadı
Akaryakıta güç yetmiyor. 1 dekar buğday yetiştirmek için 8 litre mazot gidiyor. Biçerdöver ücreti geçen sene 40 liraydı bu sene son 2 zamdan önce 130 TL’ye çıkmıştı. Yükle mazot, taşı mazot.
Arazi büyükse biçerdöver kullanılır fakat küçük arazisi olan doğal tarımcılara gerek yok. Biçerdöver ağır tonajlıdır, toprağın sertleştirir.
Mazotun 30 lirayı geçtiği bu süreçte makineli hasat mümkün değil. Biz de gecikmeli de olsa karakılçık buğdayını biçmeye başladık.
El mecbur tırpana geçtik.
Yaşasın orak tırpan devrimi
Buğdayı iki ağaç arasına 2 metre eninde şerit şeklinde ekmiştim, o nedenle kenardaki otlar ekim sahasının dışında kalıyor.
Hava sıcak ve tırpan kullanmak çok kolay değil özellikle alışkın değilseniz kaslar tutuluyor. Ben de fazla yüklenirsem uykuda kramplar oluşuyor.
Kadınlara tırpan ağır gelir. Kadın bedeni esnek olduğundan orak ile biçim yapmak daha uygun. Erkekler eğilemez pek. Erkeklere tırpan kadınlara orak.
En az enerji ile verimli ot biçmenin yolu ve yöntemi budur. Motorlu tırpan 8 bin liradan başlıyor. Yağı, benzini, misine ipi, arızasıydı derken astarı yüzünü geçiyor. Ayrıca spor salonuna gitmenize, koşu bantlarında anlamsızca nefes tüketmenize gerek yok.
Ekim alanı büyükse makineli tarım yapılabilir fakat verim düşer. Verimden kasıt birim alandan elde edilen net kazançtır. 6-7 beygirlik biçer makinesi günde 20 dekar buğdayı biçebilir. Hafif olduğu için toprağı sertleştirip sıkıştırmaz. Yatırım ve yakıt maliyeti çok daha ucuz.
Ben, tabii ki, ekim yaptığım alanda ot zehiri kullanmadım. Uygun zamanda ekim yaptığım için yabancı otları buğday bastırdı.
Verim 1’e 20
Modern teknolojik tarım sürdürülebilir değil.
Delinin biri petrol ambargosu koysa ya da hırsızın biri ülkeni soysa aç kalırsın Topraklarına sahip çık. Yol , köprü, fabrika bahanesi ile topraklarına el koyanlara izin verme. Aç kalınca asfaltı yiyemezsin.
Tırpan ile biçince iş bitmez onları toplamak tırmıklamak harman yapmak gerekir tabii ki, ve biçerdöverle el değmeden ürünü hasat edip depolayıp yüklersiniz. Yine de, hepsini yapsanız kol gücü her koşulda ucuza geliyor. İşçi bulamam derseniz anlarım. Diğer yandan harmanı döversen saman da aradan çıkar. Patozcuya veya balyacıya para vermezsin saman için.
Tırpan ile biçmek daha ucuza geliyor. Bir kişi günde 4 dekar buğdayı biçer. Daha fazla biçen ustalar da var. Günlük 3000 kilo kaloriyi karşılamak için 50 liralık yemek yeterli, hem yaşam, hem verim payı. Toplam kalorinin yarısı (1600-200) yaşam payıdır.
Ben buğday ekerek para kazananı görmedim. Sadece biçerdöver masrafı bu kadar ekimi gübresi vs büyük aldatmaca. Çiftçiye geçirilmiş ilmik.
Mehmet Tülüce