Köstebek – Toprak Kazma Makinesi
Köstebeklere ne kadar teşekkür etsek az. Onlar kadar çiftçi dostu bir başka canlı yoktur. Doğal tarımın temel ilkelerinden biri de toprağın sürülmemesi, çapalanmaması gerektiğidir. Modern konvansiyonel tarımın olmazsa olması sayılan toprağın sürülmesi ve çapalanması hem tonlarca ağırlıktaki makinelerin toprağı sıkıştırmasına hem de toprak altı canlılarının yuvalarının bozularak yüzeye çıkmasına ve gün ışığından zarar görmelerine neden olduğundan zararlıdır. Mehmet Tülüce bu yazısında toprağı havalandırma görevi yanında bitkilere zarar verebilecek kurtçukları da yiyen bu mükemmel canlıların becerilerini anlatıyor.
– Hamiyet Bayram
Köstebek – toprak kazıma makinesi
2023 model.
Saatte 15-20 metre tünel açar. Toprağı kabartır.
Tüneldeki Hızı 4 km
Ekipman gövdeye sabit 2 koldan oluşur, Her iki kolda 5 parmak kazıma bıçağı vardır.
Toprağı alttan yukarı doğru yığar ve havalandırır.
Yakıt gideri, yedek parça sorunu yok ve en önemlisi para bağlamanızı beklemiyor.
Traktörler gibi bastığı yeri sertleştirip havasız bırakmıyor.
Pulluk gibi toprağı alt üst ederek organik yapıyı bozmuyor ve zeminde sert tabaka oluşturmuyor.
Her bahçeye lazım!
Toprağı işler ve havalandırır, bitkilere zarar veren kök kurtlarını ve böcekleri yer, açtığı tüneller yağmur suyunu depolar.
Şimdi al sonra faizi ile öde sistemi yok. Yaratıcıya teşekkür etmeniz yeterli.
Cahillik edip öldürmeyin ve kör fareler ile karıştırmayın!
Toprak üstünde yaşayan canlı sayısı kadar toprak altında yaşan canlı vardır. Doğal arazilerde bu canlı traktörler dekarda 40 ton toprağı işler, havalandırır, gözenek ve tüneller açarak toprağın su tutma kapasitesini artırır.
Bu canlı traktörleri çiftçiler iki kök patatesi yedi diye zehirliyor. Diğer yandan 1 milyon verip traktör alıyor, yetmiyor bir yığın alet alıyor, o da yetmiyor mazota bir çuval para ödüyor Oysa bu yeraltı canlıları toprağı traktörden daha iyi işliyor.
Köstebek farklı kör fare farklı
Köstebekler bitkiler ile beslenmez etçildir. Üstelik üstüne bitki köklerine zarar veren kurtçukları yer. Bu faydalı canlı genellikle kör fare ile karıştırılır. Bitki köklerini kör fareler yer. Kör fareler de toprağı kabartır ama kör farelerin açtığı tümsekler daha geniş ve büyük olur.
Doğal tarım yapacaksak ilk bir kaç yıl ekim öncesi yüzlek sürüm, tekli patlatma dipkazan yeterli Daha sonra sürüm işini bırakmamız gerekir. Konvansiyonel tarımda ise toprağa iki sürüm gerekir.
Ben doğal tarım bahçemde sürüm yapmıyorum. Sağolsun köstebekler bu işi çift çeker traktörlerden daha etkili bir şekilde yapıyor üstelik tonlarca ağırlıktaki makineler gibi toprağı sıkıştırmıyor. Traktörler gibi bastıkları yerleri sertleştirmiyorlar, açtıkları tüneller ile toprağın su stoku yapmasını sağlıyor böylece arazide sel oluşmuyor, fazla su yer altına iniyor.
Traktör sokmadığımız bahçemizden son durum:
Köstebeklere ne kadar teşekkür etsem az. Onlar kadar çiftçi dostu bir başka canlı yoktur.
Yakıt masrafı yok, tamir parası, yok. En önemlisi son derece pahalı olan traktöre ve ekipmanına sermaye bağlamanıza gerek kalmıyor.
Mehmet Tülüce