Küçükbaş Hayvancılık Teşvik Edilmeli
Ülkemizde tarım ve hayvancılık ne yazık ki teşvik edilmiyor. Mehmet Tülüce, “özellikle küçükbaş hayvancılık teşvik edilmelidir.” diyor. Hayvancılık yapacaklar için koyunculuk ve keçicilik ile doğal tarım yapmanın avantajlarını ve kazanç alternatiflerini sunuyor.
– Hamiyet Bayram
İçerik
Küçükbaş hayvancılık teşvik edilmeli
Küçükbaş hayvancılık cazip hale getirilmelidir.
Sütçü cins koyunculuk ve keçicilik teşvik edilmeli. Sütçü cinslerde ikizleme oranı çok yüksektir. Hamilelik süresi 150 gün, sığırda ise 9 aydır. Küçükbaşlar meralardan, ormanlardan, anızlardan daha iyi faydalanıyor. Yem masrafı düşüktür.
Koyun ve keçi sütünün besin bileşikleri daha zengindir. Protein ve kuru madde oranı yüksektir. 4 kg koyun sütünden 1 kg beyaz peynir çıkarken Holstein cinsi sığır sütünden ise 8-10 kg ‘da 1 kg beyaz peynir çıkmakta. Keçi sütünden ise 5 kg’da 1 kg beyaz peynir elde edilmekte.
Sütçü küçükbaşlarda doğum ortalaması 1.8 iken sığırlarda bu ortalama 0.9 ‘dur. Kuzular 90 günde kesime gelirken danalarda bu süre 2 yılı bulmakta. Küçükbaşın et ve süt üretimi birbirine paraleldir. Sütçü sığırlar ise sütte fazlalığa ette azlığa neden oluyor.
Küçükbaş hayvancılık teşvik edilmiyor
Yaylakların ve meraların çoğu çamlaştırıldı, hayvan girişi yasaklandı. Düz ovaya çam diktiler. Torosların eteğindeki makilikler yok edildi yerine çam dikildi. Bu alanlar küçükbaşlar için verimli orman sahaları idi. “Keçileri yok edelim” kampanyaları açıldı keçi kesene para verdiler.
Ben 800 küçükbaş ile başlamıştım. 8 yılda sayıyı 200’e indirmiştim fakat ilçe tarımda benim sayı hala 800 idi. Fiili duruma göre destek aldığımız halde sayıları düşürmemişlerdi.
Sonuç olarak meralar ıslah edilmeli, kontrollü otlatma sistemine geçilmeli. Yağışlı havalarda toprak çamurken meralara hayvan girişi yasaklanmalı. Hititler asırlarca önce mera yasası çıkartıyor ve düzensiz otlatmayı yasaklıyor.
Mümkün olduğu kadar mera ve orman ortamında beslenmeli küçükbaşlar.
Bolu gibi soğuk iklimde Sanen, Alp’in ve Maltız keçi ırkları olur.
Hayvancılık ve tarım neden geriliyor bunu sorgulayalım. Bakanlığın açıkladığı pembe tablonun hiç bir inandırıcılığı yok.
Destekler yetersiz.
İthalat üreticinin kazancını çalıyor
Yeterli destek verilmiyor bunu bütçe imkanları budur derseniz anlarım fakat hal böyle iken ithalat karşısında çiftçini ezdiriyorsan ya burada bir yolsuzluk ya da ihanet vardır. Her kurbanda Kızılay dahil dışarıdan ucuza hayvan getirildi
Çiftçi kazanmadığı işi niye yapsın?
Rusya’daki mazot fiyatı ile Türkiye’deki mazot fiyatı aynı mi ki biz Rus buğdayı ile Brezilya tosunu ile rekabet edelim. Fransa tarıma yıllık 11 milyar euro destek ayırıryor biz 3 milyar. Şimdi Türk hayvancısı Fransa ile nasıl rekabet edecek?
Türk tarımının kötüye gitmesinin baş nedeni ithalattır. İkinci neden maliyetlerdeki artışlardır. Referans fiyat dahi bir çok bölgede uygulanmıyor. Daha düşük fiyattan alım yapılan bölgeler var. Bakmayın siz kasap market fiyatlarına. Üretici kan ağlıyor; artan maliyet, düşen fiyat. Kasap ve marketler de kendilerine göre haklı. Dükkan kirası, artan elektrik fiyatları vs. Et hammaddesi artmasa dahi bunu satış maliyetlerine eklemek zorundalar. Üreticide düşen şey satıcıda yükselebilir çünkü satış yapmanın bir maliyeti var.
Tabii bir de endüstriyel hayvancılık çıkmazı var. Yapısal bir sorun.
Herkes doğaya dönüş yapmayacağı için ve modern tarımı bırakmayacağı için doğal ürünlere ilgi olmaması gibi tehlike yok
Koyun ve keçi peyniri fiyatları
Önce ekmekler bozuldu sonra peynirler bozuldu. Kaliteli ürün kalitesiz ile fiyatta rekabet edemedi ve piyasadan çekildi. Kaliteden kastım tat ve lezzet değil besin değerleridir. Piyasada her türlü tatlandırıcı ve aroma satılıyor. Koyun sütü aroması dahi var.
Koyun ve keçi peynirleri inek peynirlerinden pahalı değildir. Ucuza aldığınız inek peynirleri yağı alınmış kuru madde oranı yani yağ ve protein oranı düşük su oranı yüksek peynirlerdir. Kaç kişi peynirin kuru madde oranını biliyor veya alırken soruyor?
İyi bir peynirde kuru madde oranı % 45 olmalıdır Ucuza aldığınızı sandığınız peynirleri aslında pahalıya alıyorsunuz. Peynir yeterince bekletilmezse yeterince baskıda tutulmazsa su oranı yüksek olur. 9 ay bekletilen bir peynir ile 1 ay bekletip satışa sunulan peynirin besin değeri de kuru madde oranı da farklıdır.
Özellikle plastik kaplarda satılan ucuz peynirleri bir sıkın bakalım geriye ne kalıyor (sahte olması şart değil)? Tam yağlı yazıyor ama yağ oranı nedir? Yağ oranı % 3’ü geçen her peynire tam yağlı denir fakat mandıraların çoğu % 3’ü geçen yağı alır ve o yağdan krema veya tereyağı yapar.
Atınca kafanı yaracak kadar kuru ve sert keçi peyniri inek peynirinden oldukça ucuza gelir. Siz suya değil kuru madde oranına ödeme yaptığınızı unutmayın. Sizin ucuza aldığınız inek peynirlerinde su oranı yüksek. Kuru madde oranının % 45 olması gerekir iyi bir peynirde.
Aile işletmeciliği mümkün ve kazançlıdır
Aile işletmeciliği için hem süt hem kuzu verimi yüksek türleri seçmek gerekir. Koyunculukta asıl karlılık burada. Maalesef bizde koyunlar genelde etçi özellikte ve sağılmaz. Sağım yapan koyuncular ise sütü ucuz fiyata mandıralara verir.
Para konusu kişiden kişiye değişir bana aynı koşullarda 20 küçükbaş yeterlidir. Evinizin gıda ihtiyacını karşılayacak gıda üretimini de yapacaksanız 30 küçükbaş da yeterlidir.
Sadece evinizin süt yoğurt peynir ihtiyacınızı karşılayacaksınız keçicilik yapmanızı tavsiye ederim. Tek keçi olmasın mutsuz olur ve sürekli ilgi ister. Bir ev için 2-3 keçi yeterlidir
Çok sayıda büyükbaş beslemek doğru değil. 2 inekten fazlası zarar, verimli olmaz. Küçükbaş daha verimli.
Doğal hayvancılıkta 60 küçükbaş idealdir. Sütcü ise. 60 koyundan sütçü cinsten ortalama 90 yavru alırsınız. Sütçü cinslerde ikizleme oranı doğası gereği fazladır. Süte göre yavru mantığı. 60 süt koyunundan 200 kg’den 12 ton süt, 3.5 kg ortalama sütten 1 kg peynir, toplamda 3-3.5 ton peynir, 90 yavru.
Hayvan gübresinin hayvan sağlığına hiç bir zararı yok. Sadece yazın keçi gübresi bit pire yapar. Kışa doğru hayvan gübresinin ağılda birikmesi sağlanır ki yer sıcak olsun.
Sabah meraya çıkan hayvan akşam eve döndüğünde o gübre kurumuş olur. Koyun ve keçinin gübresi çimen mevsimi dışında hep kuru olur. Keçi ve koyun meraya çıkıyorsa günde 1 kg gübre çıkar. Meraya çıkan ineğin akşam bırakacağı gübre 10 kg civarındadır. Ahır veya ağıl avlulu olacak, kapatma yok. Çok sert havaların dışında hayvanlar dışarıda yatmayı tercih eder
Klasik endüstriyel hayvancılık ve tarım yorucudur. Doğal tarımın esası hiç bir şey yapmama üzerine kuruludur. Doğal tarım metodunu uygulamazsanız çok çalışmak zorunda kalırsınız, bahçenin içinden hayvanların peşinden ayrılmamanız gerekir.
Mehmet Tülüce