Öldürme, Uzaklaştır
Doğa bir bütündür ve kusursuz bir döngüsü vardır. İnsan müdahalesi ile bu döngüyü bozduğumuzda, bize zararlı gibi görünen bir canlıyı ortadan kaldırdığımızda bu zincirden bir halkayı almış oluruz ve daha sonra bu eksiği telafi etmek için başka bir müdahalede bulunmamız gerekir. Ve bunun sonu gelmez. Doğal tarım anlayışı doğaya zarar vermeden bu döngüyü yeniden oluşturmanın yollarını arar; öldürme, uzaklaştır!
– Hamiyet Bayram
İçerik
Öldürme, uzaklaştır!
İstenmeyen sinekleri, böcekleri, fareleri, yılanları, akrepleri öldürmeden evimizden bağımızdan uzaklaştırabiliriz.
Her bir canlı ekosistemin birer parçasıdır ve besin zincirinin halkasıdır. Hiç bir canlı sebepsiz yaratılmamıştır. Bizim için zararlı görülen bu canlıların zararı yanında birden çok faydası da vardır. Bu tür canlıları yok ederek doğal dengeyi bozmayalım ve zehir kullanarak havamızı, suyumuzu, sağlığımızı tehlikeye atmayalım. Zehirsiz tarım yaparak doğanın yolunu izleyelim.
Yılanları yok edersek fareler çoğalır. Genel olarak sebze ve meyve ağaçlarına zarar veren böcekleri kokusu ile uzaklaştıran keskin kokulu aromatik bitkilerden ekelim. İnsanların sevdiği bu kokulardan zararlılar nefret eder.
Diğer yandan, zararlı böcekleri avlayarak onların çoğalmalarına engel olan kuşları, yaban arılarını, uğur böceği gibi predatorleri, parazit sinekleri ve patojenleri zehir kullanarak yok etmeyelim.
Bitkiler dışında biz insanlara zarar veren:
Her türlü zararlı böcekten kurtulmanın yegane yolu, doğaya uygun, doğal çeşitliliği esas alarak üretim yapmaktır.Doğal bahçenizden faydalı avcı böcekleri, kuşları çekecek, zararlıları uzaklaştıracak aromatik bitkiler eksik olmasın.
Fareler için kedi besleyelim, evin etrafına nane, kekik, lavanta, karanfil, fesleğen, soğan ekelim veya ev içlerine nane yağı sürelim.
Sivrisinekler için lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke, biberiye kullanalım.
Karasinekler için de benzer şekilde aroması keskin bitkiler ekelim.
Tahtakurusu için keskin kokulu aromatik bitki yağları etkilidir.
İstenmeyen sinekleri, böcekleri, fareleri, yılanları, akrepleri öldürmeden evimizden, bağımızdan uzaklaştırabiliriz.
Her bir canlı ekosistemin birer parçasıdır ve besin zincirinin halkasıdır. Hiç bir canlı sebepsiz yaratılmamıştır.
Bizim için zararlı görülen bu canlıların zararı yanında birden çok faydası da vardır. Bu tür canlıları yok ederek doğal dengeyi bozmayalım ve zehir kullanarak havamızı, suyumuzu, sağlığımızı tehlikeye atmayalım. Yılanları yok edersek fareler çoğalır.
Genel olarak sebze ve meyve ağaçlarına zarar veren böcekleri kokusu ile uzaklaştıran keskin kokulu aromatik bitkilerden ekelim. İnsanların sevdiği bu kokulardan zararlılar nefret eder.
Diğer yandan, zararlı böcekleri avlayarak onların çoğalmalarına engel olan kuşları, yaban arılarını, uğur böceği gibi predatorleri, parazit sinekleri ve patojenleri zehir kullanarak yok etmeyelim.
Doğal tarım, doğal yaşamın bir parçasıdır. Sadece atalık tohum yetiştirmek veya zehirsiz üretim yapmak değildir. Doğadaki çeşitliliği sağlamak, doğaya ve doğadaki canlılara saygı göstermektir.
Sıfır zaiyat diye bir şey yok
Unutmayalım ki, börtü böceğin de beslenmeye hakkı var.
Biz bitkilerin doğal yetişmesine kanaat etmiyoruz. Daha çok meyve tutsun, daha çok büyüsün diye suyu ve gübreyi eksik etmiyoruz. Hastalıklara davetiye çıkartıyoruz. Gösterişli bitkiler peşindeyiz. Sürekli taze sürgün verdiriyoruz. Haliyle, sulamadan, aşırı gübrelemeden, hayvan gübresi de dahil, ve budamadan kaynaklı sivrisinekler, yaprak bitleri, mantarlar, kök kurtları vs eksik olmuyor.
Doğal tarım bir bütündür ve zincirden bir halka koparsa her şey alt üst olur.
Mümkün olduğunca besleme, sulama dahil, müdahaleden uzak duralım.
Biz eskiden pamuğu kuru şartlarda yetiştirildik ve çok az hastalık olurdu. Daha sonra sulu tarıma geçildi ve köylüler zararlılar ile baş edemez hale geldi. En son beyaz sinekler türedi ve pamuk ekiminden vazgeçmek zorunda kaldılar. Pamuk elması kurdu sadece sulu pamuklarda olurdu ve kurt düşünce pamuk koza açmazdı veya 4 taç yerine bir iki taç açardı.
Sivrisinek
Özellikle yazları yaşam kalitemizi bozan sivrisineklere karşı doğal çözümler Bahçenize aşağıdaki bitkilerden ekin. Lavanta, limon otu, fesleğen, kasımpatı, biberiye, kedi nanesi, adaçayı Bu bitkilerin yağlarını sürerseniz ayrıca sinekler sizi ısırmaz Tütsüleri de uzaklaştırır
Özellikle limon yağı ile lavanta yağı karışımı çok etkili Tabii yatak odanıza cibinlik kurarsanız rahat uyursunuz. Cibinliğinizi yatmadan önce kontrol etmeyi unutmayınız en ufak delikten girebiliyor
Hamamböceği
Yeryüzündeki her bir canlının ekosistemin devamı açısından büyük faydası var Hamamböcekleri temizlik işçisidir çürümüş gıdaları tüketerek bitkilere azot desteği sağlar. Ayrıca hamam böcekleri besin zincirinin önemli bir halkasıdır kuşlar ve fareler için besin kaynağıdır.
Bize zarar verebilen canlıları öldürmeyelim uzaklaştıralım veya korunalım.
Öldürmeyelim uzaklaştıralım
Her canlının bir görevi var ekosistemde sebepsiz yararsız hiç bir canlı yaratılmamıştır.
Yılanların üzerine basmadığınız sürece saldırmaz ben de bastığım yerlere dikkat ediyorum.
Doğanın dengesi kusursuzdur
Doğaya kendi döngüsünün tersine bir müdahale edildiğinde kelebek etkisi oluşur ve baştaki müdahale ile öngörülemeyen olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.
- Makilikler sökülüp yerine sedirler dikilince, bu makilerden beslenen ötücü kuşlar aç kalır. Bu kuşlar yok olunca teke böcekleri (uçkurutan) çoğalır. Teke böcekleri bir parazit türü olan nematod (yuvarlak solucan) taşır. Nematodlar, kurşuni küfü/mantarı çoğaltır. Kurşuni mantarlar, bitki köklerindeki faydalı mantarları yerler.
- Çamlar yok edilince kamışlar çoğalır, kamışlar çoğalınca kamışların kökleriyle beslenen fareler çoğalır, fareler zehirle yok edilince farelerle beslenen yılanlar ve gelincikler aç kalır. Uğur böcekleri, arılar, at sinekleri ölür, tozlaşma olmaz, yapay tozlandırıcılar kullanmak gerekir.
- Üzüme dadanan tilkiyi yok edince tavşanlar çoğalır. Yılanı öldürünce fareler çoğalır…
Her zehir sonrasında oluşan bozulma için başka bir zehir kullanma gereği doğar. Sonsuz bir döngüye girilir.
Doğada kendi kendine, hiç yardıma ihtiyaç duymadan yetişen bir elma modern tarım ile soframıza gelene kadar 12 kez ilaçlanıyor. Zehir havayı suyu kirletir. İnsanlar ve hayvanlar hasta olur, ölür.
Zararlı böcek yoktur!
Doğal döngüsü bozulmuş ortamda, aç kalarak kontrolden çıkmış, türünün devamını sağlamak isteyen böcek vardır.
Normal koşullarda her canlı kusursuz bir döngü içinde işlevini yerine getirir. Hiçbir canlının varlığı sebepsiz değildir.
Doğal tarımda doğaya zarar verecek hiçbir şey kullanılmaz!
Doğa, her sorununu kendi içinde çözer. Nüfus dengesini kendisi sağlar. Domatese gelen zararlıları kadife çiçeğinin kokusu kaçırır, yabani arılar bitki kurtlarını yer, kuşlar çoğalan arıları yer.
Doğal ortamda yetişen bitkilere diğer canlıların zararı da az olur. Ürün yetiştirirken sıfır zaiyat diye bir şey yoktur. Yetiştirilen ürünlerden kuşlar, böcekler, kelebekler de hakkını alır.
Zehirsiz tarım mümkün! Zehir kullanımı, havayı, suyu toprağı kirletir, faydalı görülen birçok canlıyı yok eder. Zehirle üretilen besinler hayatımızı tehdit eder.
Faydalı böcekler
‘Yolcularla tıklım tıklım dolu bir otobüs düşünün. Çok sıkışık bir ortam olduğu için herkesin vücudu birbirine değiyor ve otobüs hareket ettiği zaman kimse düşmüyor çünkü her bir yolcu yanındaki yolculara destek olarak ayakta kalmasını sağlıyor. Buna omuz omuza dayanışma da diyebiliriz. Sağlıklı toprakta da benzer bir durum söz konusu. Küçücük bir alanda çok sayıda ve türde canlı yaşadığı zaman, bu türler birbirlerini destekleyerek veya kısıtlayarak dengenin devam etmesini sağlıyor.′ – Ruben Borge (Biyolog)
Nematodlar
Dünya üzerinde bulunan omurgasızlar ailesinin en yaygın üyesidir. Yuvarlak ve ipliksi solucan olarak adlandırılırlar. Ortalama boyları 0,3 ile 3 milimetre arasında değişen, sindirim, sinir, boşaltım ve üreme sistemlerine sahip olmalarına karşın ayrı bir dolaşım ve solunum sistemi olmayan canlılar.
Protozalar
Protozalar mikroskopik canlılardır. Bunlar, okul biyoloji ders kitaplarından tanıdığımız alg (su yosunu), amip (kök ayaklılar), öglena (kamçılılar) ve terliksi hayvan (silliler) gibi canlılardır.
1) Predatör (Avcı) Böcekler: Hayatı boyunca serbest olarak yaşayan, avını yiyerek veya vücut sıvısını emerek öldüren, çoğunlukla avından büyük boyda olan ve gelişmesini tamamlayabilmesi için birden fazla ava ihtiyacı olan canlılardır. Bu gruba örnek olarak gelin böcekleri, altın gözlü böcek, avcı akarlar ve örümcekleri verebiliriz.
Gelin böceklerinin farklı boy ve desenlerde çok sayıda çeşidi vardır. Bunlardan bazıları yaprak bitlerinin, bazıları kırmızı örümceklerin , bazıları da beyaz sineklerin etkili avcısıdırlar.
2. Parazitoit (Asalak) Böcekler: Yumurtasını konukçusunun içine veya üzerine bırakarak gelişmesini tamamlayıp, konukçusunu öldüren ve ergin oluncaya kadar, yalnız bir tek konukçuya ihtiyaç gösteren canlılardır.
Bu faydalı böceklerden bazıları yaprak bitlerini, bazıları beyaz sinekleri, bazıları tırtılları ve bazıları da böcek yumurtalarını parazitleyerek öldürürler.
Parazitlenmiş yaprakbitleri mumyalaşmış bir hal alır.
Mehmet Tülüce