Doğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceYazarlar

Tekli Patlatma – Dipkazan Ne İşe Yarar?

Modern tarım yöntemleriyle bozulmuş toprağı yumuşatmak ve sertleşmiş üst tabakayı kırarak toprağın su tutmasını sağlamak için dipkazan ile tekli patlatma yapılması doğal tarıma geçiş sürecini hızlandırır. Mehmet Tülüce, Osmaniye’deki doğal yaşam bahçesinde zeytinliklerin arasına tekli dip kazanın nasıl yapıldığını ve bunun faydalarını anlatıyor.

– Hamiyet Bayram

Tekli patlatma ne işe yarar?

Geçmişte pulluk kullanılarak alt zemini sertleşen bahçe toprağını dip kazan ile yardırıyorum. Patlatma işlemini tam da iki ağacın ortasından köklere zarar vermeyecek şekilde yaptırıyorum.

Modern tarımdan doğal tarıma geçiş.

  • Bahçe içini sürmek yok.
  • Zehir yok.
  • Kimyasal gübre yok.

Kuruyan ve iç içe geçmiş dalları budadık kalın dalları ocakta kullanacağım. İnce dallar bahçe içinde kalıp toprağın üzerini örtecek ve zamanla çürüyerek toprak olacak. Komşularımız bahçe içinde dal bırakmıyor hastalık yapar diyorlar. Tabii ki bu yanlış düşünce.

Doğal ormanlarda budamayı kar ve dolu yapar, alt dalların budamasını ise geyikler yaban keçileri yapar. Ormanlarda ağaçlara zehir atılmaz, kimyasal gübre de kullanılmaz ve ağaçlar oldukça sağlıklıdır.

Tarım doğa temelli yapılır ise verimli olabilir, modern endüstriyel tarım masraflı ve verimsizdir.

Tekli patlatma dip kazan nasıl yapılır?

doğal tarım tekli patlatma dipkazan

Toprak yüzeysel, karasaban derinliğinde de sürülebilirdi ama 30 cm alttaki sertleşmiş tabakayı kırmadan olmaz. Buradaki amaç o sert tabakayı kırıp toprağın altında su depolanmasına fırsat vermek.

Normalde toprağı havalandırma işlemini köstebek gibi canlılar doğal olarak yapar ama modern tarım yöntemleriyle bozulmuş toprağın kendi kendine eski haline gelmesi uzun sürer. Bu süreci hızlandırmak için patlatma yapılması iyi olur.

Tonajlı makineler toprak altın canlılarına zarar veriyor, o nedenle doğal tarımda toprak sürme yok fakat endüstriyel tarım yöntemleriyle sertleşmiş topraktaki sert tabakanın da kırılması gerekiyordu. Bu son kırma işlemi olacak.

Ekim hazırlığı

28 Şubat 2023

Başta zeytin ve nar olmak üzere yaklaşık 40 çeşit meyve fidanından oluşan doğal yaşam bahçemize ara ekim için patlatma çektiriyorum.

Fidanların arayı kapatması 6-7 yılı bulacak o nedenle biz de bu boşlukları değerlendirerek nohut, fasulye, salçalık domates ve biber ekeceğiz.

Elimizdeki arazi daha önce traktörle sürekli işlenmiş ve 20-30 cm altta bu nedenle sert bir tabaka oluşmuş. Bu sert tabakayı kırdırmak gerekir veya 7-8 yıl bekleyip üstte 10 cm’lik humus tabakasının oluşmasını beklemek gerekir. Bir defaya mahsus gerekli bir işlem.

Ülke traktör çöplüğü oldu!

Bugünkü rakamlarla Türkiye’de 1.8 milyon traktör var. Tüm dünyada bitkisel yağ açığı varken motorlu araçlar için biyodizel üretiminden söz etmek felakete yol açar. Olması gereken daha az traktör kullanımıdır. Gereksiz yere devasa traktörler alınıyor. Köyler traktör çöplüğü oldu.

Tarım ve gıda ciddi ve yaşamsal bir konudur. Şov yapılacak bir alan değildir. Bataryası bir traktör parası eden elektrikli traktör yapılıyordu, sahi ne oldu iş ? Tarım bakanlarının liyakatsız olduğu, tarım yazarlarının tarım cahili olduğu bir ülkede yaşıyoruz.

Biyodizel oldukça pahalıdır. Tarım alanları insan beslenmesine yetmezken biyo dizel üretmeye kalkarsınız insanları açlıktan öldürürsünüz. Popülizmden hamasetten kaçınalım.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu