Doğal Beslenmedoğal gıdaDoğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceYazarlar

Üç Kızkardeş Ekimi

Üç kızkardeş ekimi bugün yaygın olarak uygulanan monokültür tarım tarzının değil farklı mahsullerin bir arada ekildiği geleneksel ekim metodudur. Özünde bir kardeş bitkiler ekimidir. Mısır, fasulye ve kabak aynı alanda aynı anda yetiştirilir.

Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce, Osmaniye’deki kendi doğal tarım bahçesinde sıklıkla uyguladığı kadim ekim yöntemini kendi doğal yaşam bahçesinden fotoğraflarla anlatıyor.

– Hamiyet Bayram

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Üç kızkardeş ekimi

Bu üç kızkardeş ekim yöntemi Kuzey Amerika yerlilerinin yaklaşık 5.000 yıldır uyguladığı bir yöntemdir.

Üç kızkardeş ekim yöntemini özel yapan nedir?

Bu üç kızkardeş birbirlerinin büyümelerine engel olmazlar, bilakis desteklerler. Mısır fasulyenin tırmanmasına destek olurken fasulye de mısırın rüzgardan olumsuz etkilenmesini önler. Ayrıca fasulye bir baklagil türü olduğundan köklerindeki bakteriler yoluyla havadaki ve topraktaki azotu toprağa geri tompalayarak mısırı ve kabakları gübreler, Kabak ise geniş yapraklarıyla toprağı gölgeleyerek serin ve nemli tutarak ve bitkiyi yabani otlardan koruyarak canlı malç görevi görür.

Doğal yaşam bir bütündür

üç kızkardeş ekimi hamiyet bayram mehmet tülüce

Üç kız kardeş. Salatalık, toprağa gölge yaparak fasulye ve mısırın nemini koruyacak, fasulye havadaki azotu alıp diğer ikisine verecek, fasulye mısıra sarılacak.

Temel ihtiyaçların bir arada karşılandığı ve dışarıya bağımlılığın olmadığı bir yaşam modelidir. İşte bunlardan bir üçlü: Tahıl, bakliyat, sebzeden oluşan 3 kız kardeşler büyüyor. Mısır, fasulye, salatalık.

Birlikte ekim tekniği

üç kızkardeş

Mısır sapları kazık oluşturur, fasulye mısıra sarılır. Fasulye, toprağı azotla zenginleştirerek diğer iki mahsulün büyümesini destekler. Kabak, büyük yapraklarını yere sererek toprağı gölgede ve nemli tutar.

Mısır, fasulye ve kabak ekimi Üç Kızkardeş olarak bilinir. Hem bahçede hem besleyicilik açısından birbirini tamamlayan bu üç ürün yüzyıllar boyunca Kızılderili tarımının temeli oldu. Avrupalı yerleşimciler 1600’lerin başında Amerika’ya geldiklerinde Kızılderili bir topluluk olan Iroquoiler 3 yüzyıldan fazla bir süredir Üç Kız Kardeş yetiştiriyordu. Aynı dönemde Kuzey Amerika’nın birçok kabilesinde de bu ekim tekniği uygulanıyordu.

Üç kızkardeş ekimi

üç kızkardeş ekimi

Üç kız kardeş mısır, fasulye ve kabaktan oluşur. Mısır zeytin fidanı ile yarışa girmişti fakat mısır püskül çıkartınca uzama da bitmiş oldu. Zeytin, mısır, fasulye, salatalık ve altın çilekler bir arada kardeş kardeş geçiniyorlar. Fasulyeler mısıra sarılmış. Sırık dikmeme gerek yok.

Bu ürünleri mısır, fasulye ve kabak sırasına göre dikmek birbirlerine engel olmadan birbirlerini dengeleyerek büyümelerini sağlayacaktır.

Gıda olarak üç kızkardeş

Mısır, fasulye ve kabak da dengeli, besleyici gıdalardır. Mısır iyi bir karbonhidrat kaynağıdır, fasulye protein açısından zengindir ve kabak da birçok vitamini ve minerali içerir.

Mısır (uzun bir ot), fasulye (azot sabitleyici bir baklagil) ve kabak (alçakta yatan bir sarmaşık bitkisi) birlikte yetiştirmek, tarımsal sürdürülebilirlik açısandan da çevresel dehanın bir örneğidir.

Kendi Üç kızkardeş bahçenizi büyütmek ister misiniz?

İşte birkaç ipucu:

Bu üç bitkiyi ilkbaharda ekin. Mısır, fasulye ve kabak sıcağı sever, bu nedenle don tehlikesi geçtikten sonra ekilmelidir.

Önce mısır, 2-3 hafta sonra fasulye ve fasulye çıktıktan bir hafta sonra da kabak ekin.

Diğer Kızkardeşler

Bazı bölgelerde aynı mantıkla farklı ürünler ekilebilir. Ayçiçeği mısır içen karbuz ve salatalık da kabak ile ikame edilebilir.

Evcilleştirilme

Mısır, fasulye ve kabak, ister ayrı ayrı ister birlikte yetiştirilsin Amerika’da çok uzun bir geçmişe sahiptir. Bu tarımsal bilgiyi geliştirme süreci 5.000-6.500 yıl içinde gerçekleşti. İlk olarak kabak, ikinci olarak mısır ve üçüncü olarak fasulye evcilleştirildi. Kabak ilk olarak 8.000-10.000 yıl önce evcilleştirildi. Kaynak: Wikipedia

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu