Doğal TarımDoğal Yaşam BahçesiMehmet TülüceSliderYazarlar

Yağmur Suyu Toplama Havuzu ve Toprak Sürme

Bilindiği gibi Doğal Tarım yönteminde toprak sürme yok. Bu videoda toprak sürmenin zararını Mehmet Tülüce sürüm yapmadığı kendi bahçesi ile sürüm yapılan komşu bahçenin toprağının şiddetli yağmura yanıtını gösteriyor. Tüm dünyada artan kuraklığın etkisini azaltma yöntemlerinden biri de her bahçeye mümkün olduğunda yağmur suyu toplama havuzunun yapılmasıdır.

– Hamiyet Bayram

Yağmur suyu toplama havuzu

Bahçenizi sürerseniz toprak önce gevşer sonra kuruyunca sertleşir.

Şayet bahçenizin içini sürer otları yok ederseniz suyu tutamaz sele neden olursunuz.

Öyle olunca da, yoğun yağışlarda sel en iyi üst toprağınızı denize ya da benim havuza taşır.

Yağmurun yol açtığı içi sürülü bahçedeki erozyonu görüyorsunuz.

En üst tabakadaki organik yapı yıkıma uğradığı için bitkiler sizden sürekli gübre kullanmanızı isteyecek, maliyetiniz artacak.

Otların ağaçlara hiç bir zararı yok bilakis örtü görevi yaparak nemi korur.

 

Toprak havuz – Yağmur suyu toplama havuzu

1500 tonluk havuzumuz kısa sürede dolmuştu. Aşırı selin etkisi ile havuzumuz taştı ve en zayıf noktadan yarıldı ve biriken suyun üçte biri boşaldı. Yağışlar geçtikten sonra gerekli güçlendirmeleri yapacağım.

Seneye kapasiteyi biraz daha artıracağım.

yağmur hasadı doğal tarım mehmet tülüce

toprak havuz doğal tarım mehmet tülüce

Aşağıdaki videoyu geçen sene (Mayıs 2022) bahçe içini sürmenin sele neden olduğunu, üstteki en verimli toprağın sürüklenerek benim bahçeye aktığını ve havuzumu doldurduğunu göstermek için çekmiştim.

Komşuda pişer bize düşer olayı.

Bahçe içi kesinlikle sürülmemeli.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu