Doğal Beslenmedoğal gıdaDoğal TarımDoğal YaşamDoğal Yaşam BahçesiGenelMehmet TülüceYazarlarZeytin

Zeytin Çeşitleri

Zeytin çeşitleri nelerdir?

Doğal Tarım uygulayıcısı ve doğal yaşam savunucusu Mehmet Tülüce bu yazısında Osmaniye’deki doğal tarım bahçesinde bulunan zeytin çeşitlerini özellikleriyle ve harika fotoğraflarıyla birlikte anlatıyor; Tarsus Sarı Ulak, Edremit cinsi zeytin, Gemlik zeytini, Sivri, nam-ı diğer Çekişte zeytini.

– Hamiyet Bayram

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Tarsus Sarı Ulak

Meyveleri oldukça iri ve çekirdeği küçük. 200 adeti 1 kg geliyor. Bölgemizde yeşilken kırması çok tutuluyor. Tat ve koku muhteşem oluyor. Bahçeye 10 kadar dikmiştim. Diğer çeşitlerden erken olgunlaşmış. Yeşil kurmak nasip olmadı, kaçırdım.

tarsus sarı ulak zeytin mehmet tülüce zeytin çeşitleri

Edremit cinsi zeytin

Yağlık bir çeşit ve yağ kalitesi en iyi çeşitlerden nden biri. Yağ verimi % 20-25 aralığında fakat bizim bölgeye uyum sağlamadı, verim çok düşük çıkıyor. 20 kadar dikmiştim. Zeytin tutumu çok seyrek. Dikine büyüyor kavak gibi. Gemlik zeytini çeşidinden daha erken olgunlaşıyor.

edremit zeytini mehmet tülüce hamiyet bayram zeytin çeşitleri

Gemlik zeytini

Doğu Akdeniz’e geç giren ve şu an en yaygın dikimi yapılan zeytin çeşidi. Hem sofralık hem yağlık. Yağ verimi diğerlerinden çok yüksek, % 30. Diğerlerinden farklı olarak her yıl tutuyor. Bahçemde bulunan zeytin çeşitlerimizin % 90’ını oluşturuyor. Bölgemize çok iyi uyum sağladı.

Kuru tuzlamasını anam yapardı ve çok güzel olurdu.

gemlik zeytini mehmet tülüce doğal tarım hamiyet bayram zeytin çeşitleri

Sivri çeşidi

Bölgemizin atalık çeşidi yağlık Sivri (Çekişte de denir). Hastalıklara ve kuraklığa diğer çeşitlere göre çok dayanıklı. Bir yıl verir bir yıl vermez fakat verdiği yıl da her yıl veren çeşitlerin iki üç katı zeytln verir. 300 kg verenlerine rastladım. Yağı çok kalitelidir.

sivri zeytin mehmet tülüce doğal tarım hamiyet bayram zeytin çeşitleri

Şimdiki aklım olsaydı Gemlik yerine Sivri zeytin çeşidi dikerdim. Ağacı çok güçlü ve dayanıklı. Yapraktaki ve meyvedeki yoğun aroma zararlıları uzaklaştırıyor olmalı. Yağındaki polifenol oranı oldukça yüksek dolayısıyla doğal zeytinyağı da diğerlerinden daha acı ve kaliteli.

Osmaniye bölgesinde Gemlik ve Çekişte zeytin çeşitleri iyi uyum sağlıyor. Bölgenin atalık zeytin çeşidi Halhalı zeytini bahçemde bir kök var. Meyvesi oldukça küçük, salamurası çok tutuluyor.

Babadan yadigar 7 kök sivri var bir asırlık. Kurak mevsimde Gemlik çeşidimizin meyveleri buruşurken bu çeşidimiz buruşmuyor. Aş ekmek istemiyor. Sonbaharda kuru dallarını temizle yeter.

Mehmet Tülüce

instagram hamiyet bayram hamiyetbayram1mehmet tülüce twitter mehmettuluce51

 

Mehmet Tülüce

MEHMET TÜLÜCE - 1957 yılında Adana’da çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Mehmet Tülüce ilk ve ortaöğrenimini aynı şehirde yaptı. Kamu yönetimi ve İktisat alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Toprakla bağını her zaman koruyan Mehmet Tülüce bir süre kamuda denetmen olarak çalıştı, daha sonra da tekstil sektöründe kendi firmasını işletti. 2011-2019 yılları arasında Kırklareli’ndeki çiftliğinde mera hayvancılığı yapan Mehmet Tülüce 2019 yılından bu yana Osmaniye'deki bahçesinde doğal tarım uyguluyor, doğal yaşam felsefesini hayata geçiriyor, ücretsiz eğitim ve danışmanlık veriyor. Çeşitli sosyal medya ortamlarına konuk olarak bilgisini ve deneyimini paylaşıyor.

2 Yorum

  1. Merhaba. Ben zeytin koleksiyoncusuyum. İnternet sitenizde sivri zeytin dikkatimi çekti. Yağ oranı yüzde kaçtır? Bu zeytinden aşı kalemi alabilir miyim? Telefonunuzu alabilir miyim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu